Belønning

Hunde er egoister
Hvis man tror, at man kan lokke hunden til noget – uden at den får udbytte af det, så kan man godt tro om igen. Det er ikke naturlig adfærd for hunden at gøre de ting VI ønsker, fx sit, stå og dæk – eller komme når vi kalder; hente og tilmed aflevere når vi kaster. Alt sammen når VI ønsker det. Uden belønning vil hunden miste interessen for at gøre noget for os.

Belønninger fremmer hundens motivation og forståelse
En belønning er ikke bare en belønning – og der kan belønnes på mange måder og med forskellig værdi. Man kan vælge at belønne udefra kvalitet, altså hvor godt kan hunden lide belønningen. Kvantitet handler om hvor meget der er af belønningen – en godbid eller en håndfuld. Sidst men ikke mindst intensitet handler om hvordan belønningen bliver leveret. Den kan leveres verbalt med meget ros og godbidder. Eller blot et kedelig fint!
En belønning skal være noget hunden værdsætter, for ellers er det ikke en belønning. Fx. rester af kød, som er skåret i bitte små stykker. Jo mindre stykkerne er, jo længere træningsseancer. Stykkerne skal være små for at forlænge tidsrummet man kan træne hunden i.
Beløn altid for god adfærd. Det betaler sig på længere sigt. Sandsynligheden for at hunden afprøver det, som den tidligere fik belønning for, er meget høj.

Når man ønsker at indlære noget nyt, så skal belønningen altid falde hurtigt, såkaldt 3-sekundersreglen. Belønningen skal altså falde inden for 3 sekunder, når hunden har udrettet det man havde udtænkt sig – ellers forbinder hunden ikke godbidden, som en belønning for det udførte arbejde.

Alt ny indlæring forgår i lav drift. Fra begyndelsen er det en god ide at belønne hunden med godbidder for at holde den i lav drift, så den kan koncentrere sig om øvelsen. Belønning i lav drift med godbid er et moment, som hund og ejer er sammen om.
At arbejde med hunden i høj drift kræver at den kender til øvelsen.
Når man skifter “godbid”-belønningen ud med noget, som hunden er glad for, fx. en bold, så vil hunden blive mere intens og hurtig i øvelsen for at opnå sin bold. Enkelte hunde vil være sværere at styre efterfølgende, fordi den bliver overglad.
Nogle hunde og deres ejere har svært ved at arbejde i høj drift. Hunden kan finde på at “sjuske” i sin øvelse, fordi den har svært ved at koncentrere sig, da den kun tænker på at få sin belønning. Det er vigtig at fastholde at øvelsen skal være lige så præcis, som når man arbejder i lav drift (med godbidder).
Belønning i høj drift kan være udfordrende, hvis hunden ikke har lært at belønning med bold er en leg imellem hundefører og hund. Det vil sige at man kan risikere at hunden løber rundt og leger med bolden for sig selv.

For mig er belønning i både lav og høj drift noget, som vi deler og er sammen om. Det er nemmere at genoptage træningen eller afbryde belønningsseancen, når man har delt belønningen.





Lad hvalpen aktiverer sig selv

At lade hvalpen aktiverer sig selv har til formål at løsrive hvalpen lidt fra hundeføren, samt at lære hvalpen at den godt kan foretage sig noget på eget initiativ. Desuden er det godt tidsfordriv og “alene-underholdning” for hvalpen.

Alle mine hunde har fået rå oksekødben fra hvalp af. Helst hele knoglestykker som hvalpen ikke kan knuse eller få mulighed for at sluge benstumper. Hvalpen bliver meget optaget af kødbenet, og kan bruge lang tid og energi på at forsøge at fortære kødbenet.
Når den har brugt lang tid nok på det, og er ved at blive træt af kødbenet, så tilbyder jeg ALTID noget andet lækkert for at bytte. Jeg tager kødbenet fra den stille og roligt, og gemmer det væk af syne, alt imens den modtager et stykke lækker godbid i bytte.
Denne bytteregel er for at forhindre at få en konflikt, når hvalpen bliver større, og evt. ikke ønsker at jeg tager dens kødben.

En blød gummi aktivitetsbold kan også bruges til at aktivere hvalpen med. Små foderpiller fyldes i bolden, og hvalpen skal rulle eller trille med bolden for at foderpillerne frigøres af aktivitetbolden.

Engang imellem smider jeg lidt legetøj, så hvalpen kan lege for sig selv for ikke at gøre den uselvstændig.
Mine hunde har ikke frit adgang til legetøj, da de skal fungere som brugshunde, og jeg ønsker at de som udgangspunkt bruger deres “lege-tid” sammen med mig. Hvalpen skal have opfattelsen af at det er sjovt at lege med mig. Med den opfattelse får jeg nemmere ved at belønne den i trænings øjemed (fx. med en bold). Det bliver et samspil imellem mig og hunden, istedet for den løber rundt med en bold og leger med sig selv. Jeg ønsker at den skal opsøge mig og opfordrer til at vi skal lege.

Hvis man holder en fridag i forhold til træning, kan man droppe hvalpens madration på græsset, og lade den søge efter sit foder.

Oplæring af tricks og leg

For mig har tricks til formål at give min hvalp redskaber og muligheder for at tilbyde mere end blot sine medfødte basale egenskaber.
Senere bliver disse tricks til en frivillig adfærd hos en aktiv hund, som jeg har behov for i min træning. En hund der tilbyder at ville træne og lege med mig for at få sin belønning. Hunde er født egoistiske. De gør intet uden at få udbytte/belønning af det.

Tricks er gode smidighedsøvelser for hunden og giver god kropskontrol.
Derudover kan det være en god måde at stimulere hunden på for at få for brugt sin krop og hjerne.

For mig og min hund er tricks i begyndelsen en aktiv pause eller hyggelig situation uden for mange krav og regler.
Jeg behøver ikke at tænke så meget over korrekt indlæring. Hvis hunden snurrer til venstre omkring sig selv, så belønner jeg den – også selvom jeg havde tænkt den skulle højre om. I starten skal der belønnes for stort set alle tiltag hunden fortager sig eller tilbyder.
Hunden kan fx indtage et buk eller neje-position med rumpen i vejret og med forben og hoved plan mod jorden, fordi den vil lege. I dette tilfælde belønner jeg før den starter sin aktuelle leg, da det kun er neje/hilse-øvelsen som er ønskværdig til starten på et trick.
Man skal være kvik og holde øje med hundens kropssprog for at fange de rigtige situationer, og dermed får belønnet hunden i det rette øjeblik. Uden belønning ser hunden ikke nogen grund til at gentage situationen.

Alle øvelser til tricks indlæres med godbidder. Man lokker en sulten hund til at lave øvelser ved at guide den, så den går med snuden efter godbidden. Det er kun fantasien som sætter grænser for hvilke øvelser/tricks man ønsker at indlære. Det kan eksempelvis være:
– Zig-Zag
– At snurre rundt om sig selv
– 8-tal imellem benene

Det er vigtig at træne tricks i små momenter og belønne for det. Hvalpen kan nemt miste koncentration og lyst til at fortsætte, hvis den ikke får noget ud af det.

Eksempel på opdeling af momenter til “At snurre rundt om sig selv”
1. Hunden drejer hovede om på siden
2. Hunden drejer 1/4 omgang om sig selv
3. Hunden drejer 1/2 omgang om sig selv
4. Til sidste hele vejen rundt

Disse tricks bruger jeg senere i hundens uddannelse, da jeg ønsker at min hund skal tilbyde sig under træning. Fremfor at JEG skal henvende mig og fange hundens opmærksomhed inden næste øvelse, så søger HUNDEN mig, og siger “Jeg er klar, mor… Se hvad jeg kan… Hvad skal vi nu?”

Ro og balance i hvalpestadie

Det kan være hårdt arbejde at få en hundehvalp i hjemmet.
Hvalpe er forskellige af sind – en hvalp kan være meget selvsikker og selvstændig, andre hviler i sig selv, imens nogle hvalpe søger meget nærhed og tryghed.
Der er ligeledes stor forskel på aktivitetsniveauet hos hvalpe afhængig af hunderace. Uanset race skal man sørge for at aktivere, stimulere og socialisere sin hundehvalp.

I hvalpestadiet skal alle indtryk, oplevelser og indlæring afstemmes efter hvalpens behov og præmisser i passende tempo.
Man skal passe på ikke at overskride hvalpens grænser mht. indlæring og oplevelser. Hvalpen har ikke behov for at skulle opleve nye tiltag uden for hjemmet hver dag. Hvalpen skal kunne nå at fordøje og bearbejde de nye oplevelser, så et par gange om ugen er rigeligt med hensyn til socialisering uden for hjemmet, fx byture, zoologiske have osv.

I den første tid af den nye tilværelse i hjemmet er der masser af nye tiltag. Der er mange husregler, indtryk og oplevelser med sin nye familie, som hvalpen skal lære, forholde sig til og ikke mindst bearbejde.
Den skal lære renlighed, ikke nappe, ikke gø indendørs, ikke bide i planter og ødelægge ting. Må den komme i møblerne? Må den sove i sengen?
Hvalpen skal ud og gå tur i nye omgivelser – nogle gange i mørke. Den skal møde hele familien og familiens venner, lære at køre bil og med på stranden og i skoven.
Alle disse regler, indtryk og oplevelser tager vi ofte for givet, og samtidig med kræver vi minsandten også at hvalpen skal påbegynde indlæring af øvelser. ALT er ny viden for hvalpen – og den rette dosering er meget vigtig!

Den nye tilværelse er hård for hvalpen, fordi den skal så meget igennem på forholdsvis kort tid. Hvalpe skal have pauser, fridage og have lov at være hundehvalp. En hvalp, som ikke får ro og søvn, bliver nemt overstimuleret. Dette kan resultere i bl.a. overkådhed, koncentrationsbesvær, manglende tillid og samarbejde på længere sigt.
Hvis hvalpen bliver træt og lægger sig, så lad hvalpen få fred og hvile ud. Hunde er flokdyr, og det er naturligt at hvalpen følger med dig over alt. Derfor skal nogle hvalpe have hjælp til at falde til ro. Her kan man kan eventuelt selv trække stikket et kort øjeblik og forholde sig i ro, så der kan falde ro omkring hvalpen.

En hundehvalp kan være en stor mundfuld for en familie – især hvis det er med en idé om, at det bliver en nem opgave at anskaffe sig en sød lille hundehvalp, og det IKKE lever op til forventningen. Man vil ofte blive frustreret, hvis forventningen ikke bliver en realitet, og måske ikke går som planlagt. Den nemmeste del er at købe hvalpen.

Der vil tit blive rodet rundt i det sædvanlige flow i familielivet. Det er vigtig at man på forhånd laver regler i familien, og er enig om hvad hvalpen må og ikke må – så regler og træning er ens for alle.
Det er godt givet ud at bruge det første års tid på opdragelse, træning og socialisering. Så bliver resten af tiden med familiehunden meget lettere. En hvalp er ikke til låns.

At lære en øvelse – uden kommando

Formålet med dette er at guide hvalpen med godbidder til at lave en øvelse, uden der opstår for mange fejl eller misforståelser. Vi skal lære at kravle før vi kan gå.

Hunde arbejder meget systematisk og genkender hurtigt velkendte situationer og arbejdsmønstre. Hvis øvelsen trænes ens hver gang, så dannes hurtigt et genkendeligt billede for hvalpen. Dette kaldes også klassisk indlæring. Efter flere gentagelser genkender hvalpen et system eller forløb, og sandsynligheden er større for at hvalpen gør tingene rigtigt.

En øvelse uden kommando indlæres ved at lokke hvalpen til øvelsen med godbidder i hånden.
Ved SIT-øvelsen uden kommando viser man hvalpen godbidderne, og lokker den til sig – her føres godbidden tæt op over hvalpens snude, langs næseryggen og op over hoved. Hvalpen vil følge godbidden, og bliver nødt til at sætte sig for at kunne følge godbidden. Det er vigtigt at godbidden er tæt på hvalpen, da man gerne vil undgå at den hopper op efter den.
Hvalpen belønnes idet den udfører den ønskede øvelse. Eksempelvis ved “SIT”-øvelsen når hvalpen placerer hele bagdelen i gulvet, og hundeføreren er sikker på at rumpen er helt nede.
Når hvalpen har udført “SIT” og fået sin belønning, så bringer man hvalpen ud af øvelsen ved at kaste en godbid lidt væk – her har man så mulighed for at lokken den “hjem” igen, og træne øvelsen flere gange i træk.

Ved at indlære hvalpen en øvelse uden kommando, fx. SIT, undgår man at bruge en kommando, som hvalpen ikke kender endnu. Tænk hvis hvalpen kom til at lægge sig i stedet for…
Det kræver flere gentagelser før hvalpen bliver sikker i en øvelse, og man vil kunne se at den genkender forløbet. Når man er sikker på at hvalpen genkender øvelsen, så kan man komme kommando på.

Husk at bruge et “FRI”-ord, når øvelsen eller træningen er slut, så hundehvalpen ved at nu har den frikvarter. Læs i træningstips omkring “Indlæring og øvelsens afslutning “FRI””.

“Alene hjemme”-træning

Når hvalpen er faldet til i sine nye omgivelser, så er det tid til at starte med at træne “alene hjemme”. Hunde er flokdyr, og det er unaturligt for den at skulle være alene.

Man kan med fordel påbegynde træning, når hvalpen er træt og luftet af. Sørg for at hvalpen ikke kan komme til skade, hvor den skal opholde sig.
Lad hvalpen opholde sig, hvor den er mest tryg, fx med sit tæppe eller kurv. Afled hvalpen med noget lækkert, en tyggepind eller lille kødben. Lad gerne radio eller tv spille, da hvalpen er vant til lyde og støj omkring den.
Forsvind helt ude af syne i få minutter – uden at sige farvel til hvalpen. Man kan tømme postkassen, gå ud med skraldespanden og komme ind igen. Hvalpen ignoreres, når du kommer ind ad døren igen. Dette gøres for ikke at dramatisere oplevelsen for hvalpen. Det er altså vigtigt ikke at lave en scene ud af det. Gå gerne ud af døren flere gange om dagen for at vise hvalpen at du kommer igen. Træningen kan udvides stille og roligt med længere tid, hvor hvalpen er alene hjemme.

Hvis det viser sig at hvalpen er MEGET utryg ved at blive ladt helt alene, så kan man træne “adskillelse”. Det kan gøres ved at adskille hvalpen fra hundeføreren, fx med et børnegitter. Vælg et sted hvalpen er bekendt med, drop lidt hundemad på gulvet ved adskillelsen, så den har noget at give sig til. Bag børnegitteret kan hvalpen se og høre dig, men er ikke i direkte kontakt med dig. Hjemme hos mig fungerer det fint med et børnegitter til bryggers med adgang til køkkenet. Så kan hvalpen følge med, imens jeg laver aftensmad. Den kan se mig hele tiden, og jeg kan give den en godbid engang imellem, når den sidder stille og kigger på.


Møde med andre hunde i familien eller fremmede hunde

At introducere hvalpen for andre hunde.

Det er vigtigt at planlægge et møde, så hvalpen møder en “hvalpesikker hund”. Med hvalpesikker hund menes det at hunden ikke er dominerende og ikke overrumpler hvalpen. Ofte står den hvalpesikre hund stille, og tillader hvalpen at snuse og hilse på.
Nogle voksne hunde kan finde på at strække sig og/eller ligge sig helt ned på maven for at hilse på hvalpen. De snuser først til hinandens snuder, dernæst ørerne og halsen – formodentlig for at vise at de er forsigtige og venligsindede. Hvis begge hunde synes mødet er okay, så nærmer de sig forsigtigt hinandens bagdel. Det er her de vigtigste duftstoffer for hunde findes. Det er sådan hundene lærer hinanden at kende.
Det anbefales at den hvalpesikre hund er i snor, og man hermed kan sørge for at den ikke går i lege-“mode”, altså løber rundt og vil lege med hvalpen. Hvis den voksne hund vil lege, kan man risikere at det bliver en for stor oplevelse for hvalpen de første gange, hvis den er lidt usikker på situationen.
Hvalpen reagerer typisk ved at rulle rundt på ryggen og logre med halen. Det er hvalpens måde at sige: “Jeg er lidt usikker, men jeg vil gerne hilse”. Andre hvalpe kan være utrolig “fremme i skoene” og sikre på sig selv, og måske meget frække over for den voksen hund. Den voksne hund kan vælge at gå sin vej, eller fortælle hvalpen at den skal opfører sig ordentlig. Akkurat som hundemor ville have gjort ved at sætte den på plads.
Her er det vigtigt at iagttage om hvalpen forstår den voksne hund, så situationen ikke eskalere.

Hvis man er sikker på den voksne hund ikke er for hård ved hvalpen, så er det bedst at se til at hundene klarer hilse-situationen selv. Man kan med fordel lægge mærke til de signaler hundene sender til hinanden. Fx. smasker hunden? eller slikker den sig om munden? Drejer hovedet til siden? Disse dæmpende tegn som signalerer imødekommenhed.

Træn hilse-øvelsen flere gange i korte seancer, uden hundeleg. Det er vigtig at hundene ikke tror, at de skal lege hver gang de møder andre hunde. Hilse-øvelsen kan udvides med leg engang imellem.

Lær hvalpen snoren at kende

Det er en unaturlig ting for en lille hvalp at gå i snor. Den har kunne gå frit og lege med sit søskendekuld, uden nogen skulle bestemme i hvilken retning den skulle.

Mange hvalpe bryder sig ikke om at få linen på. De trækker sig baglæns, og forsøger at undvige i forbindelse med påsætning af line.
Hvis man lokker hvalpen hen til sig med godbidder samt lægger lidt af dem på gulvet, så kan hvalpen stå og spise imens man langsomt sætter line på. Lad endelig hvalpen spise færdig, før den lokkes videre på gå tur. Gentag seancen når man kommer hjem fra gåtur. Efter et par gentagelser vil hvalpen hurtigt vende sig til at den får godbidder i forbindelse med linepåsætning og aftagning, og får dermed en god oplevelse.

På samme måde kan hvalpe finde på at knurre, trække, hoppe og bide i linen på lufteturen. Hvalpen kører sig selv op, og det kan være svært at få hunden til at tisse eller større ting, fordi den har så travlt med linen. Her kan afledning bruges – læs træningstips “Afledning”.
Hvis hvalpen ikke er madglad – og afledning med mad ikke virker, da må man tænke mere kreativt. Hvordan kan man snyde/lokke hvalpen til at ignorere linen…
Man kan stå stille og vente til hvalpen bliver træt af at knurre og trække i linen. Når hvalpen stopper med unoden, belønnes den kort, og man lokker den videre med et “KOM” og en ny godbid.
Hvis det kniber med tålmodigheden, og hvalpen er lang tid om at stoppe sin unode, så kan man forsøge at vende ryggen til, samt lave smaskelyde for at fange hvalpens opmærksom. Når hvalpen kommer og kontakter dig for at for at se hvad pokker der er gang i, da belønnes med et stille “fint” og en godbid. Man fortsætter sin gåtur stille og rolig. Det er vigtigt at man ikke haster afsted. Lad hunden snuse og undersøge sin færden undervejs.

Husk igen at korte gåture er at fortrække for hvalpe, så den ikke bliver usikker eller for træt undervejs. For lange ture kan resultere i at hvalpen reagerer med unoder, f.x. bid i snoren, for at fortælle at den nu er rig på oplevelser og træt. Stop altid mens legen er god.

Navnebetinget ros (Hunden skal lære sit navn)

Navnebetinget ros har til formål at lære hunden sit navn at kende.

Start med at finde et roligt sted. En sulten hund og gode godbidder.
Sæt dig foran hunden. Fyld hånden op med gode små eftertragtede bløde godbidder.
De skal være bløde, da det er meningen at hunden skal kunne spise dem hurtigt, da den skal være klar til næste mundfuld og samtidig være meget fokuseret på situationen.
Giv hunden godbidderne enkeltvis hurtigt efterfulgt af hinanden – men ikke hurtigere end at hunden kan klare at spise dem. I det øjeblik godbidden rammer hundens tunge, nævnes hundens navn, i et helt almindelig tone leje.
Jeg afslutter altid en øvelse med at droppe de sidste 3 godbidder ned over hunden, samtidig med et lille klap i hænderne og ordet “FRI”, som tegn til hunden om at øvelsen er slut. Se evt. træningstips.
Øvelsen “navnebetinget ros” gentages flere gange dagligt. Man kan lave øvelsen samtidig med at hvalpen alligevel skal have en del af sin foderration.

Hunden vil associere sit navn med mad, og vil på sigt hurtigere lære sit navn at kende ved øvelsen.

Indlæring og øvelsens afslutning “FRI”

At belønne den gode adfærd, som hunden påtager af sig selv, er en kæmpe succes.
Dernæst for så vidt muligt at ignorere dens uønskede adfærd.
Hvis hvalpen ikke kan styre sig og ikke stopper ved at ignorere den, så kan man blive nødt til at ty til afledningsmanøvren.

Indlæring af længere øvelser deles op i brydstykker, såkaldte momenter. Disse momenter kædes senere sammen til en hel øvelse.
Ved ny indlæring startes i rolige omgivelser, så hunden har mulighed for at koncentrere sig om den nye øvelse. En sulten hund er at fortrække, når vi skal indlære nye ting, da fokus på foder bliver bedre. Brug gerne hundens foder, hvis hunden er madglad – ellers byttes foderet ud med gode indbydende godbidder, som hunden har stor interesse i. Tålmodighed og belønning på det rette tidspunkt er alfa og omega, når vi taler om indlæring. Belønning skal gives LIGE I DET, hvor hunden indtager det moment, som man havde tænkt sig at træne.
Afslut altid træning før man løber tør for belønning/godbidder med “FRI”

“Fri”
Når man træner med en hund, så er man også nødt til at fortælle hunden, at nu er øvelsen slut – og nu kan den gøre, som den har lyst til.
Derfor skal man ALTID tilkendegive over for hunden, at øvelsen er slut. Jeg bruger ordet “FRI” samtidig med et lille klap i hænderne, hvorefter jeg dropper de sidste godbidder ned over hunden.