Grundstilling – indlæring

Grundstilling er på venstre side af hundeføreren. Hvor lang fremme eller bagud? Hvor tæt på hundeføreren skal hunden sidde? Må den sidde lidt skævt? Det er en smagssag og individuelt fra hundefører til hundefører. Men grundstilling er altid samme placering fra gang til gang – ikke tæt på eller næsten. Der findes kun ÉN grundstilling, og princippet “lige-ved-og-næsten” gælder ikke i hundetræning. Målet for indlæring skal være ens hver gang man træner, ellers er det umuligt for hunden at vide hvor den skal være.
Grundstilling er udgangspunkt i mange øvelser. Det er der hunden melder sig og ved, at nu skal den være på, koncentrerer sig og lade omverden passe sig selv. Den skal lære at lukke af for udefrakommende indtryk og forstyrrelser.

Igen skal øvelsen indlæres uden kommando med hjælp og guide fra hundeføreren. Sådan undgår man for mange fejl i indlæringen til at starte med, og det bliver et genkendeligt mønster for hunden.
Når man hjælper og guider hunden uden kommandoer, så opstår der ikke mange muligheder for at fejle eller misforstå øvelsen. Ved fejl eller misforståelser har hundeføreren ikke være tydelig nok visuelt.

Før jeg begynder at træne B’nice i grundstilling, så har jeg gjort mig overvejelser omkring mit ønske om hendes placering i forhold til mig.
Jeg sørger for at B’nice er “in the mode” for træning. Hun er luftet af, ikke for træt, men heller ikke fuld af “krudt”. Jeg har erfaret at det er vigtig, at B’nice er i balance – hun er ikke en hvalp, som man bare kan lokke til at arbejde. Hvis hun er for energifyldt, så har hun svært ved at koncentrere sig, og er på nuværende tidspunk meget svær at overtale til at arbejde. Mest fordi hun ikke er så madglad endnu. Hun vælger at lave overspringshandlinger ved at gø og/eller begynde at lege i høj drift. Hvis hun derimod er for træt, så vælger hun at “lukke helt ned” for alt indlæring og går sin vej. På bagrund af dette skal jeg planlægge mine træningsseancer.

Grundstilling – 1. moment
Det primære formål er at B’nice er tryg ved at vi står SÅ tæt
Mange hunde hopper væk fra hundeføreren, når man prøver at stille sig tæt ved siden af hunden. Jeg fylder venstre hånd med godbidder.
Jeg lokker B’nice ned at sidde med en godbid i venstre hånd. Jeg holder godbidden over hendes hoved/snude for at sikre mig, at hun bliver siddende, hvor jeg startede med at “sætte” hende. Imens jeg træder hen og stiller mig ved siden af hende, mens jeg fodrer hende fra venstre hånd.
Jeg placerer mig således, at grundstillingen er som den fremover skal være. Her belønnes B’nice med et par godbidder i venstre hånd over hendes snude for fastholdelse, imens jeg træder tæt ind til hende, og dermed indtages grundstilling. Afslutter øvelsen med et “fri” og klap i hænderne.
Der udføres mange gentagelser af 1. moment, og når hun er tryg og genkender øvelsen udvides den.

Udvidelse – 2. moment
Fastholdelse af grundstillingen
Denne seance udføres, mens man står ved siden af hunden.
Jeg holder en håndfuld godbidder i venstre hånden over B’nice’s snude, og belønner hende med en enkelt godbid. Her føres min hånd (5-10 cm) op over hendes snude. Dog ikke længere væk end at hun stadig har fokus på min hånd. Jeg sænker hånden hurtigt igen, og belønner for at fastholde sit og fokus på hånden. Det er vigtig, at hunden ikke hopper efter godbidden. Hvis hunden hopper, så må man vente med at løfte hånden, men fodrer tæt på hundens snude.