Møde med andre hunde i familien eller fremmede hunde

At introducere hvalpen for andre hunde.

Det er vigtigt at planlægge et møde, så hvalpen møder en “hvalpesikker hund”. Med hvalpesikker hund menes det at hunden ikke er dominerende og ikke overrumpler hvalpen. Ofte står den hvalpesikre hund stille, og tillader hvalpen at snuse og hilse på.
Nogle voksne hunde kan finde på at strække sig og/eller ligge sig helt ned på maven for at hilse på hvalpen. De snuser først til hinandens snuder, dernæst ørerne og halsen – formodentlig for at vise at de er forsigtige og venligsindede. Hvis begge hunde synes mødet er okay, så nærmer de sig forsigtigt hinandens bagdel. Det er her de vigtigste duftstoffer for hunde findes. Det er sådan hundene lærer hinanden at kende.
Det anbefales at den hvalpesikre hund er i snor, og man hermed kan sørge for at den ikke går i lege-“mode”, altså løber rundt og vil lege med hvalpen. Hvis den voksne hund vil lege, kan man risikere at det bliver en for stor oplevelse for hvalpen de første gange, hvis den er lidt usikker på situationen.
Hvalpen reagerer typisk ved at rulle rundt på ryggen og logre med halen. Det er hvalpens måde at sige: “Jeg er lidt usikker, men jeg vil gerne hilse”. Andre hvalpe kan være utrolig “fremme i skoene” og sikre på sig selv, og måske meget frække over for den voksen hund. Den voksne hund kan vælge at gå sin vej, eller fortælle hvalpen at den skal opfører sig ordentlig. Akkurat som hundemor ville have gjort ved at sætte den på plads.
Her er det vigtigt at iagttage om hvalpen forstår den voksne hund, så situationen ikke eskalere.

Hvis man er sikker på den voksne hund ikke er for hård ved hvalpen, så er det bedst at se til at hundene klarer hilse-situationen selv. Man kan med fordel lægge mærke til de signaler hundene sender til hinanden. Fx. smasker hunden? eller slikker den sig om munden? Drejer hovedet til siden? Disse dæmpende tegn som signalerer imødekommenhed.

Træn hilse-øvelsen flere gange i korte seancer, uden hundeleg. Det er vigtig at hundene ikke tror, at de skal lege hver gang de møder andre hunde. Hilse-øvelsen kan udvides med leg engang imellem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *