Ro og balance i hvalpestadie

Det kan være hårdt arbejde at få en hundehvalp i hjemmet.
Hvalpe er forskellige af sind – en hvalp kan være meget selvsikker og selvstændig, andre hviler i sig selv, imens nogle hvalpe søger meget nærhed og tryghed.
Der er ligeledes stor forskel på aktivitetsniveauet hos hvalpe afhængig af hunderace. Uanset race skal man sørge for at aktivere, stimulere og socialisere sin hundehvalp.

I hvalpestadiet skal alle indtryk, oplevelser og indlæring afstemmes efter hvalpens behov og præmisser i passende tempo.
Man skal passe på ikke at overskride hvalpens grænser mht. indlæring og oplevelser. Hvalpen har ikke behov for at skulle opleve nye tiltag uden for hjemmet hver dag. Hvalpen skal kunne nå at fordøje og bearbejde de nye oplevelser, så et par gange om ugen er rigeligt med hensyn til socialisering uden for hjemmet, fx byture, zoologiske have osv.

I den første tid af den nye tilværelse i hjemmet er der masser af nye tiltag. Der er mange husregler, indtryk og oplevelser med sin nye familie, som hvalpen skal lære, forholde sig til og ikke mindst bearbejde.
Den skal lære renlighed, ikke nappe, ikke gø indendørs, ikke bide i planter og ødelægge ting. Må den komme i møblerne? Må den sove i sengen?
Hvalpen skal ud og gå tur i nye omgivelser – nogle gange i mørke. Den skal møde hele familien og familiens venner, lære at køre bil og med på stranden og i skoven.
Alle disse regler, indtryk og oplevelser tager vi ofte for givet, og samtidig med kræver vi minsandten også at hvalpen skal påbegynde indlæring af øvelser. ALT er ny viden for hvalpen – og den rette dosering er meget vigtig!

Den nye tilværelse er hård for hvalpen, fordi den skal så meget igennem på forholdsvis kort tid. Hvalpe skal have pauser, fridage og have lov at være hundehvalp. En hvalp, som ikke får ro og søvn, bliver nemt overstimuleret. Dette kan resultere i bl.a. overkådhed, koncentrationsbesvær, manglende tillid og samarbejde på længere sigt.
Hvis hvalpen bliver træt og lægger sig, så lad hvalpen få fred og hvile ud. Hunde er flokdyr, og det er naturligt at hvalpen følger med dig over alt. Derfor skal nogle hvalpe have hjælp til at falde til ro. Her kan man kan eventuelt selv trække stikket et kort øjeblik og forholde sig i ro, så der kan falde ro omkring hvalpen.

En hundehvalp kan være en stor mundfuld for en familie – især hvis det er med en idé om, at det bliver en nem opgave at anskaffe sig en sød lille hundehvalp, og det IKKE lever op til forventningen. Man vil ofte blive frustreret, hvis forventningen ikke bliver en realitet, og måske ikke går som planlagt. Den nemmeste del er at købe hvalpen.

Der vil tit blive rodet rundt i det sædvanlige flow i familielivet. Det er vigtig at man på forhånd laver regler i familien, og er enig om hvad hvalpen må og ikke må – så regler og træning er ens for alle.
Det er godt givet ud at bruge det første års tid på opdragelse, træning og socialisering. Så bliver resten af tiden med familiehunden meget lettere. En hvalp er ikke til låns.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *