B’nice træner “SIT” – uden kommando

B’nice skal være famile- OG brugshund. Hun skal lære og trænes til IGP (International gebrauchshund prûfungsordnung) programmet. Programmet indeholder tre forskellige discipliner; Gruppe A (sporarbejde), Gruppe B (lydighed) og Gruppe C (forsvarsarbejde).

Søndag formiddag er derfor blevet brugt til at lege med en figurant, og vi fik snuset til lidt byttedrift. Det synes den lille dame rigtig godt om. Hun skifter godt mellem at jagte byttet og være helt i ro. “Byttet” er et stykke skind, som figuranten og B’nice leger med.

Om eftermiddagen stod den på “SIT” uden kommando. Læs træningtips omkring at lære øvelse uden kommando.
Et godt udgangspunkt er altid at jeg starter ny indlæring et sted med ro, uden for mange forstyrrelser, så B’nice har mulighed for at bruge sin fulde koncentration på indlæring. Senere kan man altid udfordre hunden og tilføje forstyrrelser under træningsmomenterne. Derudover indlæres lydighed uden for meget drift i hunden, så den ikke mister koncentrationen. B’nice skal være i ro og balance, hvilket gør øvelsen nemmere for både hvalp og hundefører.

Jeg lokker B’nice hen til mig ved at vise hende min hånd med godbidder. Derefter føres godbidden tæt på hendes snude, langs næseryggen og op mod panden. Denne bevægelse af hundeførerens hånd medfører til at hun sætter sig, da hun bliver “presset bagud ” af egen vilje for at følge godbidden. Når hendes rumpe er helt nede på gulvet, udløses godbidden sammen med ÉT rosende ord, som udtryk for godt arbejde, fx fint eller super. Derefter kaster jeg en godbid lidt væk fra os for at føre hende ud af øvelsen, dernæst kan jeg starte en ny sit-øvelse forfra.

Efter flere gentagelser, som beskrevet ovenstående, udvides øvelsen. Ved udvidelse af sit-øvelsen bliver min højre hånd en slags foderskål, som skal tankes op af venstre hånd. Der skal konstant ligge en godbid i “skålen”(højre hånd), for at hun skal forblive i “sit”. Øvelsen afsluttes med et “FRI”, og der droppes de sidste par godbidder på gulvet, så B’nice ved at øvelsen er slut. Denne del er en del af kombinationsøvelsen “stå-sit-dæk”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *