Formålet med dette er at guide hvalpen med godbidder til at lave en øvelse, uden der opstår for mange fejl eller misforståelser. Vi skal lære at kravle før vi kan gå.
Hunde arbejder meget systematisk og genkender hurtigt velkendte situationer og arbejdsmønstre. Hvis øvelsen trænes ens hver gang, så dannes hurtigt et genkendeligt billede for hvalpen. Dette kaldes også klassisk indlæring. Efter flere gentagelser genkender hvalpen et system eller forløb, og sandsynligheden er større for at hvalpen gør tingene rigtigt.
En øvelse uden kommando indlæres ved at lokke hvalpen til øvelsen med godbidder i hånden.
Ved SIT-øvelsen uden kommando viser man hvalpen godbidderne, og lokker den til sig – her føres godbidden tæt op over hvalpens snude, langs næseryggen og op over hoved. Hvalpen vil følge godbidden, og bliver nødt til at sætte sig for at kunne følge godbidden. Det er vigtigt at godbidden er tæt på hvalpen, da man gerne vil undgå at den hopper op efter den.
Hvalpen belønnes idet den udfører den ønskede øvelse. Eksempelvis ved “SIT”-øvelsen når hvalpen placerer hele bagdelen i gulvet, og hundeføreren er sikker på at rumpen er helt nede.
Når hvalpen har udført “SIT” og fået sin belønning, så bringer man hvalpen ud af øvelsen ved at kaste en godbid lidt væk – her har man så mulighed for at lokken den “hjem” igen, og træne øvelsen flere gange i træk.
Ved at indlære hvalpen en øvelse uden kommando, fx. SIT, undgår man at bruge en kommando, som hvalpen ikke kender endnu. Tænk hvis hvalpen kom til at lægge sig i stedet for…
Det kræver flere gentagelser før hvalpen bliver sikker i en øvelse, og man vil kunne se at den genkender forløbet. Når man er sikker på at hvalpen genkender øvelsen, så kan man komme kommando på.
Husk at bruge et “FRI”-ord, når øvelsen eller træningen er slut, så hundehvalpen ved at nu har den frikvarter. Læs i træningstips omkring “Indlæring og øvelsens afslutning “FRI””.