B’nice træner “DÆK” og “STÅ” – uden kommando

Som skrevet i tidligere blogindlæg er vi påbegyndt indlæring af “SIT”. Læs eventuelt “B’nice træner SIT – uden kommando”.
Øvelsen “SIT” er udgangspunkt for “DÆK” og “STÅ”. B’nice er nu ved at være bekendt med “SIT”, og vi har dermed et genkendeligt udgangspunkt til at opstarte nye øvelser “DÆK” og “STÅ”. Jeg træner fortsat ÈN øvelse af gangen med flere gentagelser.

For at fange hvalpens opmærksom belønnes der altid ved udgangspunktet “SIT”. Her belønnes blot med en enkelt godbid, da SIT er en sekundær øvelse i fohold til den nye øvelse. Den nye øvelse (DÆK eller STÅ) udløser altså den største og længste belønning, da dette er den primære øvelse vi ønsker at træne.
Fastholdelse af en øvelse indlæres ved at belønne øvelsen med mange enkeltvise godbidder direkte efterfulgt af hinanden. Formålet med dette er at hvalpen forbliver i positionen i længere tid.
Husk altid at afslutte med et “FRI” for at tilkendegive at øvelsen er slut.

Øvelsen DÆK
Jeg lokker B’nice hen til mig ved at vise hende min hånd med godbidder og starter med en SIT.
Når B’nice udfører SIT, belønnes hun med en enkelt godbid – da denne øvelse lige nu er sekundær øvelse, i fohold til den øvelse jeg ønsker at træne som den primære “DÆK”. Med en håndfuld godbidder åbner jeg lige akkurat hånden, så hun har mulighed for at kunne snuse, at der er mad – men uden at hun får noget endnu. Hånden med godbidder føres fra snuden ned under hagen, langs brystet og ned på gulvet – når hunden ligger sig åbnes hånden med godbidder. Jeg holder lidt igen, og lukker hånden en smule, så hun skal bruge tid på at få belønningen. Derved kan jeg trække belønningen, som dermed bliver en fastholdelse af positionen. Afslutter øvelsen med et “FRI”.

Øvelsen STÅ
Her arbejdes ud fra samme udgangpunkt og med opstart af SIT.
Jeg trækker/strækker hånden lidt frem, alt imens B’nice stadig har snuden i hånden, og er interesseret i godbidderne. Her lokkes hun ud af sin SIT og frem i en STÅ position, når hun står åbnes hånden, og hun belønnes for hendes nye stå position med godbidderne i hånden. Der belønnes som ovenfor – hånden åbnes med godbidder. Jeg holder lidt igen, lukker hånden lidt, så hun skal bruge tid på at få belønningen i hendes nuværende STÅ position – og jeg kan trække belønningen, som kræver hendes fastholdelse af positionen i længere tid. Afslutter øvelsen med en fri.

Øvelserne SIT-DÆK-STÅ kobles SENERE sammen til en øvelse, også kaldet “Kombi 4”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *