Oplæring af tricks og leg

For mig har tricks til formål at give min hvalp redskaber og muligheder for at tilbyde mere end blot sine medfødte basale egenskaber.
Senere bliver disse tricks til en frivillig adfærd hos en aktiv hund, som jeg har behov for i min træning. En hund der tilbyder at ville træne og lege med mig for at få sin belønning. Hunde er født egoistiske. De gør intet uden at få udbytte/belønning af det.

Tricks er gode smidighedsøvelser for hunden og giver god kropskontrol.
Derudover kan det være en god måde at stimulere hunden på for at få for brugt sin krop og hjerne.

For mig og min hund er tricks i begyndelsen en aktiv pause eller hyggelig situation uden for mange krav og regler.
Jeg behøver ikke at tænke så meget over korrekt indlæring. Hvis hunden snurrer til venstre omkring sig selv, så belønner jeg den – også selvom jeg havde tænkt den skulle højre om. I starten skal der belønnes for stort set alle tiltag hunden fortager sig eller tilbyder.
Hunden kan fx indtage et buk eller neje-position med rumpen i vejret og med forben og hoved plan mod jorden, fordi den vil lege. I dette tilfælde belønner jeg før den starter sin aktuelle leg, da det kun er neje/hilse-øvelsen som er ønskværdig til starten på et trick.
Man skal være kvik og holde øje med hundens kropssprog for at fange de rigtige situationer, og dermed får belønnet hunden i det rette øjeblik. Uden belønning ser hunden ikke nogen grund til at gentage situationen.

Alle øvelser til tricks indlæres med godbidder. Man lokker en sulten hund til at lave øvelser ved at guide den, så den går med snuden efter godbidden. Det er kun fantasien som sætter grænser for hvilke øvelser/tricks man ønsker at indlære. Det kan eksempelvis være:
– Zig-Zag
– At snurre rundt om sig selv
– 8-tal imellem benene

Det er vigtig at træne tricks i små momenter og belønne for det. Hvalpen kan nemt miste koncentration og lyst til at fortsætte, hvis den ikke får noget ud af det.

Eksempel på opdeling af momenter til “At snurre rundt om sig selv”
1. Hunden drejer hovede om på siden
2. Hunden drejer 1/4 omgang om sig selv
3. Hunden drejer 1/2 omgang om sig selv
4. Til sidste hele vejen rundt

Disse tricks bruger jeg senere i hundens uddannelse, da jeg ønsker at min hund skal tilbyde sig under træning. Fremfor at JEG skal henvende mig og fange hundens opmærksomhed inden næste øvelse, så søger HUNDEN mig, og siger “Jeg er klar, mor… Se hvad jeg kan… Hvad skal vi nu?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *