Hvem går tur med hvem?

En hvalp og hundeejer skal kunne følges ad i nogenlunde slap line. Hvalpen skal registrere at linen bliver for stram, hvorefter den stopper op og venter eller kommer tilbage, så I igen kan genoptage gåturen – uden at hvalpen trækker afsted med hundeejeren. Det er usundt for både hvalp og hundejer.

B’nice har mod på livet. Hun trækker afsted, og hun vil ud og opleve verden. Det sker der ikke så meget ved, så længe hun er en lille hvalp – men hun bliver også stor på et tidspunkt, og så bliver gåturen knap så hyggelig.
Hun har trukket rigtig meget, bidt i linen og vil selv bestemme vejen.
For mig betyder en god gåtur at hunden nyder at få lov til at snuse til alt den møder på sin vej. At undersøge spændende nye dufte på udebane, så den får stimuleret sin lugtesans. At dele denne hyggestund og opmærksomhed bare på ‘tomandshånd’; bare mig og B’nice

Det kræver stor tålmodighed at arbejde med “gåtur i line”. Hvalpe har ikke behov for store gåture, men derimod mindre gåture, hvor størstedelen af turen er ophold- og snusetid for hvalpen.
Hvalpen skal først være fortrolig med påsætning og aftagning af linen/snoren. Se evt. træningstips “Lær hvalpen snoren at kende”.

Når hvalpen skal lære at gå i line er et godt udgangspunkt at skabe ro og god kontakt mellem hund og fører, fx med navnebetinget ros eller en anden kontaktøvelse.
Ved god kontakt mellen hvalp og hundefører kan turen påbegyndes. Man kan starte med at gå et par skridt frem, og rose hunden med et “dygtig” for at fastholde kontakten, og det vil resultere i en løs line. Gå herefter et skridt bagud, så hvalpen vender front mod dig og følger med dig. Beløn hvalpen for at være opmærksom på dig og den løse line.
Hvis hvalpen bliver ivrig, hopper op eller trækker i linen, så stop op og vent til at hvalpen har sluppet sit tag i linen. Du ignorer hvalpens uønskede adfærd, og det bliver kedeligt for den. Eller måske bliver den optaget eller afledt af nye dufte og indtryk undervejs. Hver gang hvalpen kigger op på dig eller tager kort kontakt, da belønnes hvalpen for at holde øje med dig. Beløn altid hvalpen for at gå i løs line i nærheden af dig, så den kan se at det kan betale sig at være forholdsvis tæt ved dig, i stedet for i udstrakt line.
Hvis man ønsker at hvalpen skal gå på venstre side, og hvalpen kommer på den “forkerte” side, så går man baglæns og lokker hvalpen med sig, mens der guides med godbidder til den ønskede side venstre. Derefter kan man fortsætte gåturen.

En bagudvendt belønning
Ved denne øvelse er en kortere, men fortsat løs, line at fortrække.
På videoen tages udgangpunkt i et ønske om at hunden går på venstre side af hundeføreren.
Start med at opnå en god kontakt til hvalpen med en kontaktøvelse. Jeg bruger i videoen “target”, hvor hunden skal markere på min hånd. Man kan også bruge andre kontaktøvelser, såsom eventuelt at belønne hunden et par gange for at sidde pænt, så hvalpen er bevidst om at du har godbidder med.
Vis tydeligt hvalpen at du har en godbid i venstre hånd, og lad hvalpen snuse til hånden med godbidder. Ved bagudvendt belønning droppes godbidden meget tydelig til venstre side og skråt bagud. Ikke længere væk end at hvalpen har mulighed for at finde den. Fortsæt din korte gåtur med at belønne hvalpen på samme måde.
Ideen med denne øvelse er at hunden ikke løber fremad i linen, men kan se formålet med at blive på siden eller lidt bagved hundeføreren, hvor belønningen finder sted.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *