Belønning

Hunde er egoister
Hvis man tror, at man kan lokke hunden til noget – uden at den får udbytte af det, så kan man godt tro om igen. Det er ikke naturlig adfærd for hunden at gøre de ting VI ønsker, fx sit, stå og dæk – eller komme når vi kalder; hente og tilmed aflevere når vi kaster. Alt sammen når VI ønsker det. Uden belønning vil hunden miste interessen for at gøre noget for os.

Belønninger fremmer hundens motivation og forståelse
En belønning er ikke bare en belønning – og der kan belønnes på mange måder og med forskellig værdi. Man kan vælge at belønne udefra kvalitet, altså hvor godt kan hunden lide belønningen. Kvantitet handler om hvor meget der er af belønningen – en godbid eller en håndfuld. Sidst men ikke mindst intensitet handler om hvordan belønningen bliver leveret. Den kan leveres verbalt med meget ros og godbidder. Eller blot et kedelig fint!
En belønning skal være noget hunden værdsætter, for ellers er det ikke en belønning. Fx. rester af kød, som er skåret i bitte små stykker. Jo mindre stykkerne er, jo længere træningsseancer. Stykkerne skal være små for at forlænge tidsrummet man kan træne hunden i.
Beløn altid for god adfærd. Det betaler sig på længere sigt. Sandsynligheden for at hunden afprøver det, som den tidligere fik belønning for, er meget høj.

Når man ønsker at indlære noget nyt, så skal belønningen altid falde hurtigt, såkaldt 3-sekundersreglen. Belønningen skal altså falde inden for 3 sekunder, når hunden har udrettet det man havde udtænkt sig – ellers forbinder hunden ikke godbidden, som en belønning for det udførte arbejde.

Alt ny indlæring forgår i lav drift. Fra begyndelsen er det en god ide at belønne hunden med godbidder for at holde den i lav drift, så den kan koncentrere sig om øvelsen. Belønning i lav drift med godbid er et moment, som hund og ejer er sammen om.
At arbejde med hunden i høj drift kræver at den kender til øvelsen.
Når man skifter “godbid”-belønningen ud med noget, som hunden er glad for, fx. en bold, så vil hunden blive mere intens og hurtig i øvelsen for at opnå sin bold. Enkelte hunde vil være sværere at styre efterfølgende, fordi den bliver overglad.
Nogle hunde og deres ejere har svært ved at arbejde i høj drift. Hunden kan finde på at “sjuske” i sin øvelse, fordi den har svært ved at koncentrere sig, da den kun tænker på at få sin belønning. Det er vigtig at fastholde at øvelsen skal være lige så præcis, som når man arbejder i lav drift (med godbidder).
Belønning i høj drift kan være udfordrende, hvis hunden ikke har lært at belønning med bold er en leg imellem hundefører og hund. Det vil sige at man kan risikere at hunden løber rundt og leger med bolden for sig selv.

For mig er belønning i både lav og høj drift noget, som vi deler og er sammen om. Det er nemmere at genoptage træningen eller afbryde belønningsseancen, når man har delt belønningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *